How Well Do You Know these Major Architectural Landmarks?

The city we belong to and the one we live in inherently become a part of our personalities. But how well do we know these urban settings and the iconic architecture that give them the character we fall in love with?

In this quiz, we are going to cover 7 major cities and their architectural landmarks – Mumbai, Delhi, Pune, Kolkata, Ahmedabad, Chennai, and Bengaluru!

Let’s start:

1. Which of these monuments has an architecture style similar to Victoria Memorial?

A) Taj Mahal B) Nakhoda Mosque C) Saheed Minar D) Indian Museum

2. In which Kolkata mosque can one find the imitation of Fatehpur Sikri’s Buland Darwaza?

A) Tipu Sultan Mosque B) Rajabazar Burri Masjid C) Nakhoda Mosque D) Masjid-e-Mohammadi

3. Which architectural style can be seen in Chhatrapati Shivaji Terminus?

A) Italian Gothic B) Neo-classical C) Renaissance D) Tudor

4. The Indo-Saracenic Style seen in the Taj Mahal Palace in Mumbai can be spotted in which of these landmarks?

A) Gateway of India B) Bombay High Court C) Prince of Wales Museum D) The Town Hall

5. Which of these caves are well known specimens of Indian rock-cut architecture?

A) Khajuraho B) Ajanta-Ellora C) Hampi  D) Sanchi

6. The Teen Darwaza of Ahmedabad is the entrance to which fort?

A) Junagadh Fort B) Kaligam Fort C) Bhadra Fort D) Manek Burj

7. Identify this Bangalore landmark?

A) Mayo Hall B) Summer Palace C) Bangalore Fort D) Bangalore Palace

8. Which architectural style can be seen used in the State Central Library, Bangalore?

A) Gothic B) Tudor C) Victorian D) Indo-Saracenic

9. Identify this Chennai landmark?

A) Anna Memorial B) Karl Schmidt Memorial C) Ripon Building D) Doveton House

10. Identify this Chennai landmark?

A) Lotus Building B) MGR Memorial C) French War Memorial D) Vivekananda House

11. Which Mughal Emperor’s tomb was the inspiration for the Taj Mahal?

A) Akbar B) Babur C) Humayun D) Jahangir

12. The existing Qutub Minar was last built by which Delhi Sultanate ruler?

A) Iltutmish B) Qutub-uddin C) Mohammed Bin Tughlaq D) Firoz Shah Tughlaq

Activity:

Share your answers in the comments below to find out if you truly know India’s architectural landmarks.

 

Answer Key:
  1. D
  2. C
  3. A
  4. A
  5. B
  6. C
  7. B
  8. A
  9. A
  10. B
  11. C
  12. D

YOU MAY ALSO LIKE

12 Comments

  1. 1. Taj Mahal
    2. Nakhoda Masjid
    3. Italian Gothic
    4. Gateway of India
    5. Ajanta Ellora
    6. Bhadra Fort
    7. Summer Palace
    8. Victorian
    9. Anna Memorial
    10. MGR Memorial
    11. Humayun
    12. Qutub-uddin

    • Project: Nirvaan
    • City: Thane
  2. 1 taj mahal by
    2nakhoda mosque
    3italian gothic

    4gateway of india
    5ajanta ellora
    6 bhadra fort
    7bangalore palace
    8gothic

    9anna memorial
    10MGR memorial
    11humayun
    12iltutmish

    • City: Vashi, Navi Mumbai
  3. Below are the answers –
    1. Taj Mahal
    2. Nakhoda Mosque
    3. Italian Gothic
    4. Gateway of India
    5. Ajanta-Ellora
    6. Bhadra Fort
    7. Summer Palace
    8. Gothic
    9. Anna Memorial
    10. MGR Memorial
    11. Humayun
    12. Firoz Shah Tughlaq

    • Project: Godrej Prime
    • City: Mumbai
  4. 1 A) Taj mahal
    2A)tipu sultan mosque
    3 C) Renaissance
    4 B) Bombay High Court
    5 B) Ajanta-Ellora
    6 A) Junagadh Fort
    7 D) Bangalore Palace
    8A) Gothic
    9B) Karl Schmidt Memorial
    10A) Lotus Building
    11 B) Babur
    12B) Qutub-uddin
    👆these are the answers

    • Project: Godrej golf medows
    • City: Panvel
  5. 1. Taj Mahal
    2. Nakhoda Masjid
    3. Italian Gothic
    4. Gateway of India
    5. Ajanta Ellora
    6. Bhadra Fort
    7. Summer Palace
    8. Victorian
    9. Anna Memorial
    10. MGR Memorial
    11. Humayun
    12. Qutub-uddin

    • Project: Godrej Elements
    • City: Pune
  6. 1. Taj Mahal
    2. Nakhoda Masjid
    3. Italian Gothic
    4. Gateway of India
    5. Ajanta Ellora
    6. Bhadra Fort
    7. Summer Palace
    8. Victorian
    9. Anna Memorial
    10. MGR Memorial
    11. Humayun
    12. 1. Taj Mahal
    2. Nakhoda Masjid
    3. Italian Gothic
    4. Gateway of India
    5. Ajanta Ellora
    6. Bhadra Fort
    7. Summer Palace
    8. Victorian
    9. Anna Memorial
    10. MGR Memorial
    11. Humayun
    12. Firoz Shah Tughlaq

    • Project: Godrej Elements
    • City: Pune

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *